Mitä intuitio on ja miten voimme sitä harjoitella?

Mita intuitio on ja miten voimme sita harjoitella

Intuitio, tuo upea voimavara, joka meissä kaikissa asuu ja jonka avulla suunnistamme elämän halki. Intuition, oman äänen kuuleminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja vaikka sisimmässä tuntisimme jonkin oikeaksi tai vääräksi, emme kuitenkaan aina tuota ääntä seuraa.

Olin lokakuun alussa tulkkaamassa Susan Hedmanin ja Kuldip Khalsan workshopissa, jonka teemana oli intuitio ja sen kehittäminen. Päivä oli kokonaisuudessaan inspiroiva ja ajatuksia herättelevä ja päivän päätteeksi jäin pohtimaan kahta kysymystä, jotka olivat vahvasti esillä koko workshopin ajan: mitä intuitio on ja miten voimme sitä harjoitella?

Mitä intuitio on?

Intuitio on sisältämme kumpuava viisaus, joka jokainen hetki toimii oman itsemme tueksi. Se on sisäinen äänemme, joka kertoo miten kussakin hetkessä toimia. Se juontaa juurensa selviämiseen ja toimii vahvemmin vaaratilanteissa. Intuitiomme kertoo meille, milloin on turvallista ja milloin on aika paeta, miten voimme elää tavalla, joka edesauttaa elämäämme.

Intuitio voi olla käsitteenä hankala; se on usein ohikiitävä hetki, jolloin koemme selvästi jotakin, mutta josta emme oikein saa kiinni, emme pysty selittämään tai määrittelemään sitä. Se on tunne, vahva tai heikko tunne, joka viestittää meille, miten jossakin tilanteessa kannattaa toimia.

Intuitio opastaa meitä halki elämän. Se voi olla pieni kuiskaus, joka kehottaa kulkemaan tiettyä reittiä tai kannustaa lähtemään hieman aikaisemmin. Se voi olla suuri tunne, suoranainen huuto, joka kertoo että ei tuonne tai juuri tämä.

Parhaiten intuitio toimii, kun olemme rentoutuneita, flow-tilassa, läsnä itsessämme ja omassa kehossamme.

Lapsena intuitio toimii hyvin vahvasti; muistatko hetkiä, jolloin olet vain tiennyt mistä juosta leikkiessäsi tai kuinka olet vain tiennyt jonkin asian toimivan, sitä tarkemmin pohtimatta tai selittelemättä? Kuinka olet tehnyt jotakin, jonka nyt miellät vaaralliseksi, mutta lapsena osasit luottaa, tiesit, ettei ole mitään pelättävää.

Tai päinvastoin, muistatko tuntemuksia, jotka sanovat sinulle ei? Vahvasti ja selkeästi ei, ja sen enempää miettimättä olet kääntänyt selkäsi tuolle asialle, polulle tai reitille. Tai kokenut valtavaa pahaa oloa, jos olet kuitenkin joutunut tuohon tilanteeseen.

Intuitio asuu kehossamme, se tuntuu kehossamme. Mitä enemmän olemme läsnä kehossamme, sitä helpompi meidän on seurata intuitiotamme. Mitä paremmin tunnemme itsemme, sitä helpommin pystymme myös kuulemaan ja tuntemaan, mitä vaistomme meille viestittävät.

Tässä ajassa meidät on opetettu ajattelemaan analyyttisesti, opetettu ajattelemaan tuntemisen sijaan. Meitä pyydetään selittämään tekojamme, etsimään syyseuraus suhteita. Elämme vahvasti päässämme, minkä takia intuition voima on heikentynyt, olemme sulkeneet sen pois, koska meitä ei ole opetettu siihen luottamaan.

Intuitio meissä ei kuitenkaan ole heikentynyt, se elää meissä hyvin vahvasti ja opastaa meitä jokainen hetki, jos vain pysähdymme sitä kuuntelemaan. Oman äänen löytyminen voi viedä aikaa, jos olemme ikämme sitä hiljentäneet. Se on silti siellä, ja aktiivisella työstämisellä ja tilan antamisella intuitio astuu luonnolliseksi osaksi elämäämme.

Miten intuitiota voi harjoitella?

Intuitiota voi harjoitella jokainen päivä, jokainen hetki, arjen eri askareissa. Seuraavan harjoituksen voi tehdä missä tilanteessa tahansa, eikä se vaadi muuta kuin, että muistat. Muistat pysähtyä kuuntelemaan itseäsi.

Harjoitus:

Kuvittele, että olet ruokakaupassa. Olet hedelmätiskillä ja seisot omenien edessä.

Ennen omenan poimimista koriisi pysähdy. Pysähdy hengittämään. Laskeudu alas kehoosi ja anna hengityksen virrata vapaasti itsessäsi. Tunne kehosi, jalkasi lattiaa vasten, kuinka vatsasi laskee ja kohoaa hengityksen myötä.

Miltä kehosi tuntuu?

Nyt on aika toimia. Miltä kehossasi tuntuu, kun mietit omenaa edessäsi? Missä kehossasi tuntuu, jos otat omenan käteesi. Miten kehosi reagoi ajatukseen tuon omenan syömisestä?

Älä ajattele, luota ainoastaan tunteeseen kehossasi ja toimi sen mukaan. Älä kyseenalaista tuntemusta tai etsi sille syitä, anna itsellesi yksinkertaisesti lupa seurata omia tuntemuksiasi. Anna itsellesi lupa seurata omaa intuitiotasi.

Tärkeää ei ole ostatko omenan vai et, tärkeää on, että toimit itsestäsi käsin ja itseäsi kuunnellen. Tämä koskee niin elämän pieniä kuin suuria asioita. Tämä koskee myös silloin, kun haluaisimme jotakin, mutta jokin sisällä tuntuu sanovan ei.

Minä kieltäydyin juuri mahtavan innostavasta työtehtävästä, yhteistyöstä, joka vaikutti täydelliseltä, koska jokin sisälläni kuiskasi ei. Jokin ei tuntunut hyvältä, ja päätin seurata tuota ääntä. Heti, kun olin sanonut ei, minut valtasi suunnaton helpotus, kuin koko kehoni olisi huokaissut helpotuksesta ja saman tien tiesin tehneeni oikean päätöksen. On hyvä muistaa, että aina se mitä haluamme, ei ole se mitä tarvitsemme.

Minkälainen suhde sinulla on omaan intuitioosi, miten sinä käytät sitä päivittäin?

Rakkaudella,
Ida

Viestejä Valolta

Tilaa rakkauskirje, joka täyttyy viesteistä valolta,
energian voimasta ja lempeistä kanavoinneista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: